Αρχική My world Γυναίκα Συνταγές Υγιεινή ζωή Συμβουλές Εμπνεύσεις Επικοινωνία

Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

Γάτα και η φροντίδα - όλα όσα πρέπει να ξέρουμε


Έτοιμη για παιχνίδι 
    Όταν αποφασίζουμε πως θέλουμε να πάρουμε μία γάτα για κατοικίδιο πρέπει να ξέρουμε πως να την φροντίζουμε ώστε να την έχουμε ευτυχισμένη και πάνω από όλα υγιής να είναι. Πάρα πολλοί από μας νομίζουν πως το να παρέχουμε τα βασικά όπως τροφή και λίγο παιχνίδι όταν έχουμε τα κέφια μας , πιστεύουμε ότι την φροντίζουμε  έτσι όπως πρέπει. Αλήθεια είναι πως και εγώ νόμιζα ότι είναι έτσι μέχρι που είδα ότι στην πράξη δεν είναι τόσο εύκολα αλλά με αγάπη όλα είναι εφικτά.

Μόλις ξύπνησε 

   Για την γατούλα μου την Cyndi έχω γράψει εδώ Cyndi πριν ένα χρόνο. Μέσα σε ένα χρόνο μάζεψα επιπλέον πληροφορίες που θα ήθελα να τα μοιραστώ σε αυτό το άρθρο που θα μπορούσε να είναι χρήσιμο σε οποιονδήποτε σκοπεύει να πάρει μία γάτα η ακόμα για εκείνους που έχουν και μπορεί να του φανεί κάπου ενδιαφέρον.
 photo 70ef3045-ec3c-46d8-94e4-5407178bfb19_zps91e0b6a9.jpg
Είναι χειμώνα και χουζουρεύουμε σε αγκαλιές 
  1 - Όταν αποφασίζουμε να πάρουμε μία γάτα - Κάπου έχω διαβάσει " Μπορεί να νομίζεις ότι εσύ διάλεξες τη γάτα σου, όμως να είσαι σίγουρος ότι αυτή διάλεξε εσένα! '' το βρήκα πολύ αληθινό.
Όταν ώμος αποφασίζουμε ότι θα πάρουμε μία γάτα για κατοικίδιο τότε αυτομάτως πρέπει να ξέρουμε και να είμαστε συνειδητοποιημένη πως για τα υπόλοιπα 12-15 χρόνια θα είμαστε μαζί , αλλιώς είναι άδικο μία μέρα να το παρατήσουμε επειδή δεν μας έκανε η το βαρεθήκαμε.
Το καλύτερο είναι να πάρουμε μία αδέσποτη γάτα ( που εκεί έξω είναι πάρα πολλές , ακόμα και ράτσας μπορείς να βρεις ) παρά να αγοράσουμε από κάποιο pet shop.
2 - Βόλτα στο pet shop - Διαλέξαμε και πήραμε το όμορφο γατάκι μας και το φέραμε στο σπίτι. Στην αρχή θα χρειαστεί χρόνο μέχρι εξοικειωθεί να με το νέο του περιβάλλον και με μας τους ίδιους. Σκεφτόμαστε τι όνομα να της δώσουμε , που πιστεύουμε ότι της ταιριάζει και το ακούει αλλά βασικά να περιέχει γράμμα 'σ' .
Κάνουμε μία βόλτα μέχρι pet shop για τα απαραίτητα. Θα χρειαστούμε :
  • ξηροί τροφή  και καμία κονσερβούλα την εβδομάδα - που να είναι κατάλληλη της ηλικίας και αν είναι στειρωμένη η γάτα μας παίρνουμε συγκεκριμένη τροφή 
  • μπολάκια που θα της έχουμε ένα για ξηροί τροφή , για κονσέρβα και νερό.
  • καλαθάκι για να κοιμάται αν και το μόνο σίγουρο είναι πως δεν θα είναι μοναδικό μέρος όπου θα θέλει να ξαπλώσει
  • τουαλέτα γάτας μαζί με φτυαράκι και άμμο 
  • τσάντα μεταφοράς - άκρως απαραίτητη για όταν θα χρειαστεί να την πάμε σε κτηνιατρείο 
  • παιχνιδάκι - μπαλάκι , λούτρινο παιχνιδάκι το όποιο θα της είναι πολύ χρήσιμο για της πρώτες μέρες και όχι μόνο.
Πιστεύω για αρχή όλα τα παραπάνω είναι αρκετά.
3 - Βόλτα στο κτηνιατρείο - Το αμέσως επόμενο βήμα είναι να κλείσουμε ραντεβού στο πιο κοντινό κτηνιατρείο της γειτονιάς μας. Εκεί ο κτηνίατρος θα της κάνει το πρώτο της check-up και εμβόλιο που είναι απαραίτητο για το κατοικίδιό μας. Στο τέλος παίρνει και το πρώτο της διεθνές πιστοποιητικό υγείας και εμβολιασμών με το όποιο ταξιδεύουμε ακόμα και στο εξωτερικό με τη γάτα μας. Επίσης θα μας ενημερώσει κάθε πότε της δίνουμε χάπι για τα σκουληκάκια της μέσα και αμπούλα για αντιπαρασιτικά. Θα της κόψει και τα νυχάκια της , εκεί να δώσουμε λίγο προσοχή διότι μετά μπορούμε να το κάνουμε και μόνοι μας με το ειδικό ονυχοκόπτης ( που θα πάρουμε από pet shop )  κάθε δύο βδομάδες.
4 - Θέμα στείρωσις - Αυτό είναι ένα θέμα πολύ σοβαρό που πρέπει να πάρουμε μία απόφαση μέσα σε 6 μήνες ζωής της γάτας μας. Το ιδανικό και το καλύτερο κατά την άποψη μου είναι να της το κάνουμε. Η γάτα μας θα ζει περισσότερο χρόνο και δεν κινδυνεύει να πάθει καρκίνο των γεννητικών οργάνων. Στην αρχή είχα ενδοιασμούς αλλά τώρα χαίρουμε που πείρα αυτή την απόφαση από νωρίς.
Μετά από αυτό θα της δίνουμε τροφή για στειρωμένες γάτες και μόνο.
5 - Παιχνίδι - Πέρα από τα παιχνίδια που της τα παρέχουμε για να παίζει , πρέπει να αφιερώσουμε έστω 5 λεπτά στο να παίζουμε μαζί της. Ένα χάδι , μία αγκαλιά και όταν της μιλάμε γλυκά όλα αυτά τα νιώθουν και τα έχουν ανάγκη  όπως άλλωστε και εμείς οι άνθρωποι.
6 - Κάτι επιπλέον - Υπάρχουν κάποια ακόμα πραγματάκια που μπορούμε να της πάρουμε , όπως :
  • ονυχοδρόμιο - αν δεν θέλουμε να ακονίσει τα νύχια της σε έπιπλα κτλ. Εμείς αργήσαμε να της το πάρουμε με αποτέλεσμα καρέκλα γραφείου τώρα να είναι με πολλές , πολλές τρυπίτσες.
  • σπόροι γρασιδιού - και αυτό το βρίσκουμε σε κατάστημα pet shop , φυτρώνουν μέσα σε μία βδομάδα , είναι περίπου σαν μία σαλάτα για γάτες και κάνει καλό για να αποβάλει τριχόμπαλες και για το πεπτικό τους σύστημα.
  • βούρτσα - την βουρτσίζουμε καθημερινά για να απομακρύνουμε την περαιτέρω τρίχα.
7 - Φροντίδα - Αλλάζουμε το νερό κάθε μέρα με φρέσκο και πότε πότε πλένουμε τα μπολάκια της.
Καθαρίζουμε την τουαλέτα της με το φτυαράκι κάθε μέρα και αλλάζουμε ανά 1-2 βδομάδες την άμμο και τότε το πλένουμε και απολυμαίνουμε.
   Αυτά είναι πάνω κάτω που πρέπει να ξέρουμε πιο πριν πάρουμε σπίτι μας μία γάτα. Σαφώς είναι πιο αυτόνομη από ένα σκυλάκι στης ανάνγκες της.
Τσααααα... να με και εγώ!!!

Η γάτες είναι παιχνιδιάρες και συγχρόνως σκανδαλιάρες και μερικές φορές το παρακάνουν. Σε αυτές περιπτώσεις είναι εντελώς λάθος να τα μαλώνουμε πόσο μάλλον να τα χτυπάμε διότι είναι ζωάκια και δεν καταλαβαίνουν. Σε αυτό το θέμα βρήκα ένα κόλπο που δουλεύει μια χαρά και για αυτό θα χρειαστούμε μία σφυρίχτρα. Όταν πάει να κάνει σκανδαλιά σφυράμε σε εκείνη και θα δείτε πως αμέσως το παρατάει. Την δεύτερη φορά που θα της το ξανακάνετε , με την κίνηση και μόνο να πάρετε την σφυρίχτρα στα χέρια , η γάτα είδει ψάχνει μέρος να κρυφτεί.

Ένα λουλούδι ανάμεσα στα λουλούδια
    Το πιο σημαντικό πράγμα που μπορούμε να της προσφέρουμε είναι αγάπη και τρυφερότητα και επειδή είναι τόσο μα τόσο πολύ χαριτωμένες το μόνο σίγουρο είναι πως δεν μπορείς να κάνεις και κάτι το διαφορετικό.



Μεγάααααααλη αγκαλιά... ανεκτίμητο!!!
   Η απολαβές από αυτά τα μικρά πλασματάκια είναι σαφώς μεγαλύτερα. Με το που γυρνάς από δουλειά κουρασμένος και στρεσαρισμένος - με το που θα δεις την γλυκιά φατσούλα να σε περιμένει με λαχτάρα - χαλαρώνεις με την μία.
   Εγώ την δικιά μου την αγαπώ πάρα πολύ. Έχει γίνει πολύτιμο μέλος της οικογένειας μου και πλέον έχουμε βρει το δικό μας κώδικας επικοινωνίας. Έχει έρθει σε μία δύσκολη περίοδο της ζωής μου και μας άλλαξε προς το καλύτερο με την θετική της αύρα.
Τα πρωινά μας!!!

   Το να πίνουμε το πρωινό καφέ και να κάθεται και εκείνη στην καρέκλα της δίπλα μας με εκείνο το ενθουσιασμό στα παιχνιδιάρικα ματάκια της ... άκρως ανεκτίμητο.

1 σχόλιο: