Αρχική My world Γυναίκα Συνταγές Υγιεινή ζωή Συμβουλές Εμπνεύσεις Επικοινωνία

Παρασκευή, 24 Μαΐου 2013

Νηστίσιμη focaccia ( φοκάτσια )



 Focaccia είναι στην ουσία ένα είδους ψωμί ιταλικό πάρα πολύ νόστιμο που τρώγεται και σκέτο. Η ζύμη είναι ίδια με ζύμη για πίτσα αλλά δεν έχει την ίδια γέμιση.
   Ως τώρα έχω κάνει focaccia με λιαστή ντομάτα και μία άλλη με ντοματίνια. Στην ουσία και στης δύο συνταγές το μοναδικό υλικό που άλλαζα ήταν αυτό , όλα τα υπόλοιπα ήταν ίδια. Μπορώ να πω πως οπτικά με ντοματίνια ήταν καλή αλλά στα γούστα τα δικά μου με λιαστή ντομάτα ήταν πολύ νόστιμη.
Τα υλικά που δίνω πιο κάτω είναι  για ένα μεγάλο τετράγωνο ταψί.


Υλικά για ζύμη : 500 γραμμ. αλεύρι ( εγώ έβαλα μισό αλεύρι ολικής άλεσης )
                             250 νερό χλιαρό
                             1 κύβο νωπή μαγιά
                             1 1/2 κ.γ. αλάτι
                             1 κ.γ. ζάχαρη
                             1 κ.γ. γλυκάνισο κατά προτίμηση
                             3-4 κ.σ. ελαιόλαδο.
Επιπλέον : λιαστή ντομάτα κομμένη σε κομμάτια η ντοματίνια κομμένα στα δύο
                   ελιές κομμένες ροδέλες
                   2-3 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
                   ρίγανη , βασιλικό
                   αλάτι χονδρό η απλό
                   4-5 κ.σ. ελαιόλαδο.

Εκτέλεση : Σε ένα μπολ ανακατεύουμε πρώτα τη μαγιά με την ζάχαρη και το νερό χλιαρό μέχρι να λιώσει η μαγιά και έπειτα βάζουμε και τα υπόλοιπα υλικά. Πρέπει να μας βγει μία ζύμη ελαστική την όποια μαζεύουμε σε μία μπάλα , την σκεπάζουμε και την αφήνουμε σε μέρος ζεστό για να φουσκώσει για περίπου 45 λεπτά η μέχρι να διπλασιάσει το μέγεθός της.
Όταν έχει φουσκώσει την ξανά ζυμώνουμε για λίγο και έπειτα την απλώνουμε σε ταψί που το έχουμε λαδώσει λίγο. Την τρυπάμε με τα δάχτυλα εδώ και εκεί και έπειτα την βάζουμε σε ζεστό φούρνο για άλλα 15 λεπτά. Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το ελαιόλαδο μαζί με τα μυρωδικά και το σκόρδο. Απλώνουμε πάνω από την φοκάτσια το μείγμα με ελαιόλαδο , αλάτι ,λιαστή ντομάτα η ντοματίνια και ελιές.
Ψήνουμε σε προθερμασμένω φούρνο στους 220οC για περίπου 25-30 λεπτά.
                             

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου