Αρχική My world Γυναίκα Συνταγές Υγιεινή ζωή Συμβουλές Εμπνεύσεις Επικοινωνία

Πέμπτη 23 Αυγούστου 2012

Ψωμί μαργαρίτα, ολικής αλέσεως


  
 Σήμερα ξύπνησα νωρίς παρόλο που δεν είμαι πρωινός τύπος. Μερικές φορές είναι ωραία να ανασένεις πρωινό δροσερό αέρα και να παρακολουθείς ανατολή του ηλίου, έχει άλλη χάρη.
Άσε που σε πιάνει μία ενεργητικότητα μετά και θες να κάνεις ζεστό ψωμάκι με αλεύρι ολικής αλέσεως σε σχήμα μαργαρίτας. Το τελευταίο καιρό φτιάχνω πιο συχνά σπιτικό ψωμί με αλεύρι ολικής αλέσεως, που είναι και πιο υγιεινό, και η κουζίνα γεμίσει με άρωμα φανταστικού σπιτικού ψωμιού σαν στο αρτοποιό.Και αν έχεις κάνει μπριάμ φαγητό για το μεσημέρι τότε είναι και τέλειο συνοδευτικό.


Υλικά : 600 γραμμ. αλεύρι ολικής αλέσεως
            1 φακελάκι ξηρή μαγιά 
            300 μλ. χλιαρό νερό
            4 κ.σ. ελαιόλαδο 
            1 1/4 κ.γ. αλάτι 
            1 κ.γ. καφέ ζάχαρη ( είναι πιο υγιεινή άλλα μπορούμε να βάλουμε και την κανονική)
            1 κ.γ. γλυκάνισο 
            λίγο σουσάμι για πασπάλισμα.
Εκτέλεση : Σε ένα μπολ βάζουμε τα στερεά υλικά και τα ανακατεύουμε καλά και κάνουμε μία λακουβίτα στο κέντρο όπου προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το νερό χλιαρό. Αρχίζουμε και το ζυμώνουμε μέχρι να μας βγει μία ελαστική ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια και αν χρειαστεί προσθέτουμε και άλλο νερό η αλεύρι. Μαζεύουμε την ζύμη μας σε σχήμα μπάλα,το βάζουμε σε μπολ και μετά το αφήνουμε για 45 λεπτά να φουσκώσει σε μέρος ζεστό, σκεπασμένη με πετσέτα μέχρι να διπλασιάσει το μέγεθος. Όταν φουσκώσει το χωρίζουμε σε 7 κομμάτια ίδιου μεγέθους. Παίρνουμε ένα ταψί σε σχήμα στρογγυλό και το λαδώνουμε λίγο και το αλευρώνουμε. Πλάθουμε τα κομμάτια σε σχήμα μπάλας και το βάζουμε στο ταψί σε σχήμα μαργαρίτας ( το ένα κομμάτι στο κέντρο και τα άλλα 6 γύρω, γύρω με μικρό κενό μεταξύ τους ). Τα βρέχουμε με ένα πινέλο από πάνω και βάζουμε το σουσάμι. Βάζουμε σε ζεστό φούρνο για 15 λεπτά ( για να φουσκώσει λίγο ακόμα ) και μετά ανοίγουμε το φούρνο στους 220οC και το ψήνουμε για άλλα 30-35 λεπτά.
   Π.σ. Πέρα ότι το τρώμε και έτσι ζεστό όπως είναι, με κάθε του κομμάτι μπορούμε να το κάνουμε σαν χάμπουργκερ η sandwich και να το γεμίζουμε με ότι μας αρέσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου