Αρχική My world Γυναίκα Συνταγές Υγιεινή ζωή Συμβουλές Εμπνεύσεις Επικοινωνία

Τρίτη, 7 Αυγούστου 2012

Πεϊνιρλί

    Σήμερα έχω φτιάξει πεϊνερλί, μία δικιά μου έμπνευσή, με πλούσιο άρωμα και γεύση μοναδική. Εδώ στην Ελλάδα έμαθα για πεϊνερλί, διότι στο τόπο μου κάνουμε πιροσκί. Είναι ωραία να δημιουργείς στην κουζίνα, σαν ένα παιχνίδι, που αν το παίζεις καλά έρχεται και η επιβράβευση στο τέλος.
  Κάπου σε μία γωνιά της κουζίνας ακουγόταν γουργουρητό από την Cyndi ( γατούλα μου), γεμάτη ευχαρίστηση.


Υλικά : για την ζύμη- μία κούπα χλιαρό νερό
                                   500 γραμμ. αλεύρι (εγώ έβαλα μισό αλεύρι ολικής αλέσεως για πιο υγιεινό)
                                   2-3 κ.σ. ελαιόλαδο
                                   1 φακελάκι ξηρή μαγιά
                                   1 κ.γ. αλάτι
                                   1/2 κ.γ. ζάχαρη
                                   1 κ.γ. γλυκάνισο ( προαιρετικά ).
             για σος - 3 μέτριες ντομάτες
                            2 σκελίδες σκόρδου
                            ελαιόλαδο
                            λίγο αλάτι
                            πιπέρι
                            βασιλικό.
για την γέμιση 1 - κίτρινο τυρί τριμμένο
                             μπέικον
                             μία πιπεριά κομμένη σε λωρίδες.
για την γέμιση 2 - ένα κομμάτι φέτα ψιλοκομμένη
                             ένα κρεμμύδι κομμένο σε λωρίδες
                             λίγες ελιές ροδέλες
                             πιπεριά κομμένη σε λωρίδες.
ΕκτέλεσηΠρώτα ετοιμάζουμε την ζύμη. Σε ένα μπολ βάζουμε τα στερεά υλικά και τα ανακατεύουμε καλά.Στο κέντρο κάνουμε μία λακουβίτσα και προσθέτουμε το χλιαρό νερό με το ελαιόλαδο και ζυμώνουμε μία ζύμη μαλακή χωρίς να κολλάει αλλά ούτε πολύ σκληρή να είναι. Την μαζεύουμε σε μία μπάλα και την βάζουμε σε μπολ αλευρωμένο, την σκεπάζουμε με πετσέτες και την βάζουμε σε ένα μέρος ζεστό για τρία τέταρτα της ώρας μέχρι να φουσκώσει η ζύμη μας. Στο μεταξύ ετοιμάζουμε το σος. Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι λίγο ελαιόλαδο να ζεστάνει και μετά προσθέτουμε της δύο σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένη να τσιγαριστή και μετά βάζουμε και την ντομάτα και ανακατεύουμε. Χαμηλώνουμε την φωτιά και το αφήνουμε εκεί για 15-20 λεπτά περίπου. Στο τέλος πριν την κατεβάσουμε από την φωτιά βάζουμε και το αλάτι, πιπέρι και βασιλικό.

Παίρνουμε την ζύμη αφού έχει φουσκώσει και την δουλεύουμε σε μία επιφάνεια αλευρωμένη. Πλάθουμε την ζύμη σε ένα μακρόστενο μπαστούνι που το κόβουμε σε 8 ίσια κομμάτια.Αλευρώνουμε το κάθε κομμάτι και το βάζουμε στην άκρη. Παίρνουμε το κάθε κομμάτι και το ανοίγουμε με μπλάστη σε φύλλο μακρόστενο, όχι πολύ λεπτό και το γεμίζουμε. Τα μισά με πρώτη γέμιση, κάτω βάζουμε 2 κ.γ. από σος μετά κίτρινο τυρί, μπέικον και πιπεριά. Τα άλλα μισά με σος μετά φέτα, κρεμμύδι, ελιές και πιπεριά. Της δύο άκρες τα γυρνάμε λίγο και μετά πιάνουμε από δεξιά και αριστερά του κάθε άκρη και το ενώνουμε,το κλίνουμε καλά το ίδιο και από την άλλη άκρη για να πάρει σχήμα μίας βαρκούλας χωρίς να βγαίνει η γέμιση από έξω. Μετά τα βάζουμε σε ένα ταψί με χαρτί ψησίματος λαδωμένο ελαφρώς και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220οC για 25-30 λεπτά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου