Αρχική My world Γυναίκα Συνταγές Υγιεινή ζωή Συμβουλές Εμπνεύσεις Επικοινωνία

Τρίτη 16 Ιουλίου 2013

Λουκουμάδες η ντόνατς στο φούρνο


   Πρέπει να είναι πρώτη φορά που μπήκα στη διαδικασία να κάνω λουκουμάδες και ο λόγος είναι διότι βρήκα μία συνταγή να τα κάνω στο φούρνο. Σαφώς έχουν λιγότερες θερμίδες από εκείνα τα τηγανητά αλλά από νοστιμιά δεν υστερούν σε τίποτα.
   Είναι αφράτα με άρωμα πορτοκαλιού και ιδανικά να τα φάμε το πρωί και όχι μόνο. Μπορούμε να τα φάμε με επικάλυψη ζάχαρη με κανέλα η σοκολάτα φουντουκιού που τα κάνει αυτός ο συνδυασμός να είναι κάτι παραπάνω από τέλειο.
   Μπορεί να τα έχω κάνει για πρώτη φορά αλλά από δω και πέρα έχουν μπει στης αγαπημένες προτιμήσεις μου για ένα δυναμικό ξεκίνημα της ημέρας.


Υλικά : 450 γραμμ. αλεύρι κατά προτίμησή για τα τσουρέκια που είναι
             225 μλ. γάλα
             80 γραμμ. ζάχαρη
             1 αυγό
             ξύσμα από ένα πορτοκάλι
             100 γραμμ. βούτυρο μαλακό
             1 φακελάκι ξηρή μαγιά
             μία πρέζα αλάτι
Για επικάλυψη : 1 κ.σ. βούτυρο + 1 κ.σ. μέλι , ζάχαρη , κανέλα
                              η
                            200 γραμμ. σοκολάτα φουντουκιού.
Εκτέλεση : Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι μαζί με την μαγιά και ζάχαρη και το ανακατεύουμε και έπειτα κάνουμε στο κέντρο μία λακουβίτσα. Προσθέτουμε στο κέντρο το αυγό ελαφρώς χτυπημένο , ξύσμα από πορτοκάλι , γάλα χλιαρό , βούτυρο και αλάτι. Ανακατεύουμε όλα μαζί μέχρι να μας βγει μία ζύμη τόσο όσο να μην κολλάει στα χέρια. Αν χρειαστεί βάζουμε λίγο αλεύρι ακόμα. Μαζεύουμε την ζύμη σε μία μπάλα και την βάζουμε σε ζεστό μέρος σκεπασμένη για να ξεκουραστεί για περίπου μία ώρα.
Όταν έχει φουσκώσει η ζύμη μας την παίρνουμε και την ανοίγουμε σε μία επιφάνεια αλευρωμένη με ένα πλάστη σε ένα φύλλο 0,9 με 1 εκατοστό. Με ένα μπολ στρογγυλό ( εγώ χρησιμοποίησα μπολ πρωινού ) το κόβουμε και στην μέση με κάτι πιο μικρό ( πχ. σφηνάκι ) για να δώσουμε σχήμα ενός ντόνατς. Συνεχίζουμε να ανοίγουμε και πάλι σε φύλλο μέχρι να μας τελειώσει η ζύμη. Με συγκεκριμένη δόση εμένα μου βγήκαν 10 μέτρια ντόνατς. Βάζουμε τα ντόνατς μας σε ένα ταψί όπου έχουμε στρώσει χαρτί ψησίματος με λίγο κενό ενδιάμεσα τους. Τα αφήνουμε στην άκρη για μισή ώρα ακόμα και έπειτα τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200οC για 15 λεπτά περίπου το πολύ.
Τα βγάζουμε και τα αλείφουμε με ένα πινέλο με το μείγμα βούτυρο και μέλι και μετά τα περνάμε από ζάχαρη και κανέλα.
Αν τα θέλουμε με σοκολάτα φουντουκιού απλώς παίρνουμε μία κουβερτούρα σοκολάτας με φουντούκι , την λιώνουμε σε bain-marie και μετά αλείφουμε από πάνω τα δόνατς μας.
Είναι υπέροχα και αξίζει να τα δοκιμάσετε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου