Αρχική My world Γυναίκα Συνταγές Υγιεινή ζωή Συμβουλές Εμπνεύσεις Επικοινωνία

Τρίτη 4 Ιουνίου 2013

Μπισκότα γεμιστά με κρέμα λεμονιού ( lemon curd )


   Σήμερα απόλαυσα το πρωινό καφέ μου με αυτά τα μπισκότα που είναι φανταστικά τέλια. Την πρώτη μέρα που τα έκανα ήταν τραγανά αλλά μετά από λίγες ώρες απλώς λιώνουν στο στόμα.
   Δεν λέω θέλει το χρόνο του για να γίνουν αλλά στο τέλος αξίζει το κόπο να τα κάνουμε. Στην ουσία είναι μπισκότα βουτύρου συνδυασμένα με κρέμα λεμονιού που τα κάνουν γευστικά ακαταμάχητα και οπτικά σαν μία ζωγραφιά.
   Συνταγή την πείρα από ένα ρουμάνικο site που μου αρέσουν σχεδόν όλα εκεί μέσα και ονομάζετε '' συνταγές από μαμά '' αλλά με μία δόση πινελιά δικιά μου.


Υλικά για την ζύμη : 150 γραμμ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
                                    100 γραμμ. ζάχαρη άχνη
                                    250 γραμμ. αλεύρι
                                    1 ασπράδι αυγού
                                    ξύσμα από ένα λεμόνι
                                    μία πρέζα αλάτι
                                    μία πρέζα μπέικιν πάουντερ.
Για επάλειψη : 1 κρόκο αυγού
                          1 κ.σ. κρύο νερό
                          2 κ.σ. ζάχαρη ζάχαρη χρωματιστή η καρύδα τριμμένη.
Για γέμιση : 150 γραμμ. μαρμελάδα λεμονιού η γλυκό πορτοκάλι η μαρμελάδα βερίκοκο
                      η
                      150 γραμμ. κρέμα λεμονιού ( lemon curd ) για την όποια θα χρειαστούμε χυμό από δύο      
                      λεμόνια και ξύσμα από ένα λεμόνι , 2 αυγά , 2 κ.σ. κορν φλάουρ και 6 κ.σ. ζάχαρη.
Εκτέλεση : Σε ένα μπολ βάζουμε το βούτυρο μαζί με το ασπράδι αυγού και την ζάχαρη άχνη. Τα χτυπάμε στο μίξερ δυνατά μέχρι να μας βγει σαν κρέμα. Ανακατεύουμε το αλεύρι με μπέικιν πάπουντερ , αλάτι και ξύσμα λεμονιού και το βάζουμε στο μπολ με το βούτυρο.
Το μπέικιν πάουντερ βάζουμε τόσο λίγο για να μας βγουν τα μπισκότα λίγο αφράτα και όχι να φουσκώσουν. Το ανακατεύουμε καλά μέχρι να μας βγει μία ζύμη ομοιόμορφη ( μπορεί να θέλει λίγο αλεύρι ακόμα ) , το μαζεύουμε σε μία μπάλα και το τυλίγουμε σε μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για μισή ώρα περίπου.
Αν θέλουμε να τα γεμίσουμε με μαρμελάδα τότε δεν κάνουμε κρέμα. Αν θέλουμε με κρέμα τότε βάζουμε σε μία κατσαρόλα τα υλικά που έχω δώσει πιο πάνω και τα ανακατεύουμε με σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθούν. Βάζουμε την κατσαρόλα πάνω στην μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς επιμένοντας στο πάτο για να μην πιάσει μέχρι να δέσει η κρέμα μας και βράσει. Το κατεβάζουμε από φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει. Σε μένα η κρέμα βγήκε αρκετά πηκτή και έτσι έβαλα κάπου 30 γραμμ. βούτυρο μέσα στην κρέμα.
Για να κάνω τα μπισκότα μου , σαν σχέδιο επέλεξα καρδιά και πεταλούδα αλλά μπορούμε να κάνουμε ότι άλλο θέλουμε φυσικά.
Αλευρώνουμε την επιφάνεια και ανοίγουμε με προσοχή ένα φύλλο λεπτό περίπου 3 μμ, και κόβουμε σε όποιο σχήμα θέλουμε. Τα μισά από τα σχήματα τα τρυπάμε με ένα πιρούνι και τα ψήνουμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για περίπου 10 λεπτά. Τα υπόλοιπα μισά τα αλείφουμε πρώτα με το κρόκο αυγού που το έχουμε ανακατέψει με ένα κουτάλι νερό. Από πάνω πασπαλίζουμε με λίγο ζάχαρη χρωματιστή η καρύδα τριμμένη όπως το έκανα εγώ διότι δεν είχα από το άλλο. Τα ψήνουμε και αυτά με την σειρά. Όταν ψηθούν τα βάζουμε πάνω σε μία σχάρα για να κρυώσουν.
Αλείφουμε τα μπισκότα χωρίς επάλειψη με κρέμα η μαρμελάδα και τα κλείνουμε με τα μπισκότα με επάλειψη.
Τα μπισκότα γεμιστά με μαρμελάδα έχουν χρόνο ζωής κάπου δύο εβδομάδες ενώ εκείνα με κρέμα σαφώς πιο λίγο , αλλά επειδή είναι τόοοοοσο πολύ νόστιμα το μόνο σίγουρο είναι πως θα κρατήσουν 2-3 μέρες μη πω ώρες :).
Κλείνω για σήμερα με αυτή τη εικόνα τραβηγμένη από κινητό.

Happy moments!!!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου