Αρχική My world Γυναίκα Συνταγές Υγιεινή ζωή Συμβουλές Εμπνεύσεις Επικοινωνία

Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013

Σουφλέ κοτόπουλο με σπανάκι

 
   Μία καινούργια εβδομάδα μόλις άρχισε. Το σαββατοκύριακο που πέρασε , τουλάχιστον γευστικά ήταν άψογη. Θα ξεκινήσω με σουφλέ κοτόπουλο που ήταν μακράν το καλύτερο πιάτο.
   Το φαγητό αυτό απλώς '' δεν υπάρχει '' . Η συνταγή την πείρα από Έλληνα μάστερ σεφ Άκης Πετρετζίκης  και είναι η τρίτη συνταγή στην σειρά που μου έφτιαξαν την μέρα. Μου αρέσει πάρα πολύ η μαγειρική του και τη θεωρώ αρκετά κοντά στης γεύσεις που τα αγαπάω.
   Το συγκεκριμένο πιάτο μας έφτιαξε το σαββατοκύριακο οικογενειακώς θα έλεγα διότι ήταν '' οργασμός γεύσεων " από τόσο μα τόσο τέλειο φαγητό που φάγαμε. Εκείνο που έκανε διαφορά ήταν η μπεσαμέλ με γιαούρτι που έδεσε τόσο τέλια με τα υπόλοιπα υλικά.
   Βέβαια έκανα και μία μικρή αλλαγή και στο μείγμα με το σπανάκι έβαλα άνηθο που κατά την άποψή μου του πάει πολύ.
   Σε ευχαριστώ Άκη Πετρετζίκη !!!

Υλικά για ένα ταψί 25Χ25 εκ. 4 στήθη φιλέτο κοτόπουλο χωρίς κόκκαλο, κομμένο σε μπουκιές
                                                     αλάτι
                                                     πιπέρι
                                                     ρίγανη η θυμάρι
                                                     ελαιόλαδο
                                                     500 γρ. σπανάκι
                                                     2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
                                                     2 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο
Υλικά για τη μπεσαμέλ : 100 γρ. βούτυρο
                                          100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
                                          1 λίτρο γάλα πλήρες
                                          500 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
                                          1 σπιτικό ζωμό  
                                          2 αυγά
                                          λίγη τριμμένη φρυγανιά
 Εκτέλεση : Αλατοπιπερώνουμε το κοτόπουλο, προσθέτουμε τη ρίγανη και το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά. Ζεσταίνουμε ένα μεγάλο τηγάνι και σοτάρουμε εκεί το κοτόπουλο να πάρει ωραίο χρώμα. Αν θέλουμε να γίνει πιο γρήγορα χρησιμοποιούμε δύο τηγάνια. Όταν είναι έτοιμο το βάζουμε σε ένα μπολ και το αφήνουμε στην άκρη.
Στο ίδιο τηγάνι σοτάρουμε τα κρεμμύδια με το σκόρδο μέχρι να μαραθούν. Στη συνέχεια προσθέτουμε το σπανάκι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα. Όταν ετοιμαστεί και αυτό διορθώνουμε με αλατοπίπερο και το βάζουμε σε ένα άλλο μπολ.
Τη μπεσαμέλ θα τη φτιάξουμε όπως και τις άλλες φορές αλλά θα βάλουμε γιαούρτι στο τέλος. Σε κατσαρολάκι βάζουμε το βούτυρο να λιώσει, ρίχνουμε μέσα το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά με σύρμα. Καβουρδίζουμε λίγο το αλεύρι, προσθέτουμε το ζωμό και μετά σιγά σιγά ξεκινάμε να ρίχνουμε μέσα το γάλα με τη βοήθεια μιας κουτάλας. Το ρίχνουμε λίγο λίγο, ανακατεύουμε με το σύρμα να γίνει λείο το μείγμα πριν ρίξουμε την επόμενη κουταλιά. Με τον τρόπο αυτό αποφεύγουμε να κάνουμε γρομπαλάκια στη μπεσαμέλ.
Όταν είναι έτοιμη, αφαιρούμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το γιαούρτι, τα αυγά, διορθώνουμε με αλατοπίπερο και ανακατεύουμε καλά.
Ήρθε η ώρα να πω το μυστικό μου! Παίρνουμε μία μεγάλη κουτάλα και ρίχνουμε δύο κουταλιές από τη μπεσαμέλ στο μπολ με το κοτόπουλο και άλλες δύο στο μπολ με το σπανάκι και ανακατεύουμε καλά.
Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 200 βαθμούς. Στρώνουμε το μείγμα με το κοτόπουλο στον πάτο του ταψιού, από πάνω του στρώνουμε το σπανάκι και από πάνω ρίχνουμε την υπόλοιπη μπεσαμέλ. Πασπαλίζουμε με λίγη φρυγανιά. Ψήνουμε για 45 λεπτά και μόλις είναι έτοιμο το αφήνουμε 15 λεπτά να κρυώσει και μετά σερβίρουμε

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου