Αρχική My world Γυναίκα Συνταγές Υγιεινή ζωή Συμβουλές Εμπνεύσεις Επικοινωνία

Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

Νηστίσιμα ατομικά σπανακοπιτάκια


 Επιτέλους μία όμορφη και ηλιόλουστη μέρα ξημέρωσε και σήμερα. Όσο και λυπημένος να είσαι  , όταν βλέπεις μία τόσο ζεστή και λαμπερή μέρα σου φτιάχνει την διάθεση.
 Για άλλη μία φορά το σπίτι μου γέμισε μυρωδιές και νοστιμιές θα έλεγα. Όταν καταφέρω να ικανοποιήσω των ουρανίσκο μου τόσο καλά νιώθω πολύ περήφανη και αυτό το γεγονός μου φτιάχνει την μέρα μου.
   Το έκανα σε νηστίσιμη εκδοχή αλλά φαντάζομαι πόσο ακόμα πιο τέλεια μπορεί να είναι με λίγη φέτα μέσα στην γέμιση.


Υλικά : 1 πακέτο φύλλα κρούστας
              600 γραμμ. σπανάκι
              1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
              3-4 κομμάτια πράσο ψιλοκομμένο μόνο το άσπρο μέρος
              6-7 κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
              1/2 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
              ελαιόλαδο
              5-6 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη
              αλάτι , πιπέρι.
Εκτέλεση : Βάζουμε σε ένα φαρδύ τηγάνι να κάψει λίγο ελαιόλαδο και μετά ρίχνουμε το κρεμμύδι να σοταριστεί. Στην συνέχεια βάζουμε το πράσο και το κρεμμυδάκι.Τα ανακατεύουμε και αυτά να σοταριστούν ελαφρά και μετά βάζουμε και το σπανάκι. Εγώ χρησιμοποίησα σπανάκι κατεψυγμένο που είναι άμεσα έτοιμο προς χρίση ωστόσο μπορούμε να βάζουμε και φρέσκο σπανάκι. Αν έχουμε φρέσκο σπανάκι , πρώτα το πλένουμε πολύ καλά και μετά το αφήνουμε να στραγγίξει και ύστερα το κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια και το βάζουμε στο τηγάνι με τα κρεμμύδια , λίγα λίγα μέχρι να μαραθούν και τα αφήνουμε πάνω στην φωτιά μέχρι να εξατμιστεί το περισσότερο νερό. Στο τέλος λίγο πριν το κατεβάσουμε από την φωτιά βάζουμε το αλάτι , πιπέρι και άνηθο.
Αφήνουμε την γέμιση μας στην άκρη για να κρυώσει λίγο κι αν έχει υγρά το στραγγίζουμε.
Παίρνουμε το φύλλο κρούστας και το αλείφουμε με λίγο λάδι ( εγώ έβαλα ηλιέλαιο για πιο ελαφρύ γεύση ) και μετά πασπαλίζουμε με λίγη φρυγανιά τριμμένη. Από πάνω στην μισή πλευρά του φύλλου αραδιάζομαι με λίγη γέμιση και ύστερα τυλίγουμε το φύλλο και του δίνουμε σχήμα σαλιγκαριού. Το ίδιο κάνουμε και με τα υπόλοιπα φύλλα μέχρι να μας τελειώσει η γέμιση.
Βάζουμε τα σπανακοπιτάκια μας σε σχήμα σαλιγκαριού σε ένα ταψί λαδωμένο και τα λαδώνουμε με ένα πινέλο από πάνω. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για περίπου 20-25 λεπτά μέχρι να ροδίσουν ελαφρός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου