Αρχική My world Γυναίκα Συνταγές Υγιεινή ζωή Συμβουλές Εμπνεύσεις Επικοινωνία

Παρασκευή 19 Απριλίου 2013

Νηστίσιμο τσουρέκι


 Ξημέρωσε μία συννεφιασμένη παρασκευή. Μόλις άρχισε και βρέχει. Μου αρέσει να χαζεύω πως πέφτουν σταγόνες βροχής και να την ακούω με χαλαρώνει απίστευτα πολύ.
   Την περασμένη εβδομάδα έφτιαξα για πρώτη φορά τσουρέκι και στην νηστίσιμη εκδοχή του και ενθουσιάστηκα. Η πρώτη δόση τελείωσε σε χρόνο ντε τε και έτσι το ξανά έκανα και δεύτερη φορά.
Τα λόγια είναι περιττά για να το περιγράψω ωστόσο θα προσπαθήσω να το κάνω. Χωρίς αυγά και γάλα είναι το ίδιο γευστικό και αφράτο με ένα πορτοκαλί χρώμα και μυρωδάτο. Το σπίτι μου όλο μύρισε Πάσχα πριν την ώρα του.


Υλικά : 500 γραμμ. αλεύρι για τσουρέκι
             250 μλ. φρέσκο χυμό από πορτοκάλι
             100 μλ. ηλιέλαιο
             ένα κύβο νωπή μαγιά
             100 γραμμ. ζάχαρη
             1/2 κ.γ. αλάτι
             ξύσμα από ένα πορτοκάλι
             100 γραμμ. τριμμένη κουβερτούρα για γέμιση
             1 κ.σ. μέλι για να το αλείψουμε.
Εκτέλεση : Σε ένα μπολ διαλύουμε την μαγιά στο φρέσκο χυμό από πορτοκάλια και μετά προσθέτουμε την ζάχαρη. Τα ανακατεύουμε ώσπου διαλυθεί η ζάχαρη και μετά προσθέτουμε το ηλιέλαιο με ξύσμα από πορτοκάλι. Στο τέλος βάζουμε και αλεύρι με το αλάτι και ζυμώνουμε σε μία ζύμη ελαστική που να μην κολλάει. Αν χρειαστεί βάζουμε και άλλο λίγο αλεύρι.
Μαζεύουμε την ζύμη σε μία μπάλα , την σκεπάζουμε καλά με μία πετσέτα και το βάζουμε σε ένα μέρος ζεστό για να φουσκώσει. Θέλει κάπου 2-3 ώρες αλλά μπορούμε και να το αφήσουμε και ένα βράδυ να φουσκώσει και να το ψήσουμε το άλλο πρωί όπως το έκανα και εγώ.
Όταν έχει φουσκώσει η ζύμη μας , την χωρίζουμε στα δύο και παίρνουμε το ένα κομμάτι το βάζουμε σε μία επιφάνεια που το έχουμε λαδώσει λίγο και το ανοίγουμε σε ένα φύλλο 0.5 εκατοστά περίπου. Βάζουμε από πάνω την μισή δόση από κουβερτούρα τριμμένη και το μαζεύουμε σε ένα ρολό. Το ίδιο κάνουμε και με το δεύτερο κομμάτι ζύμη. Αυτά τα δύο ρολά που μας βγήκαν τα τυλίγουμε το ένα γύρω από το άλλο και το βάζουμε σε ένα ταψί που το έχουμε λαδώσει η αν έχουμε ταψί σιλικόνης ( το νέο μου απόκτημα ) που δεν χρειάζεται λάδωμα. Έτσι όπως είναι το βάζουμε σε ζεστό μέρος η φούρνο για περίπου 15-20 λεπτά.
Το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160-170 οC για περίπου 45 λεπτά η ανάλογα το φούρνο που έχουμε μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα. Πριν από 10 λεπτά που να είναι έτοιμο το βγάζουμε και το αλείφουμε από πάνω με σιρόπι από μία κουταλιά μέλι διαλυμένο σε 1-2 κουταλιές νερό. Εγώ το άλειψα με μέλι με μαστίχα που είχα και αυτή η λεπτομέρεια το απογείωσε σε γεύση και μυρωδιά.
Όταν έχει ψηθεί το βγάζουμε πάνω σε μία σχάρα για να κρυώσει και μετά είναι έτοιμο να το κόψουμε και να το σερβίρουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου