Αρχική My world Γυναίκα Συνταγές Υγιεινή ζωή Συμβουλές Εμπνεύσεις Επικοινωνία

Τετάρτη, 1 Φεβρουαρίου 2012

Η αφράτη σπανακόπιτα μου

 Αυτές της μέρες κάνει πολύ κρύο στην πόλη μου.Λένε πως ήρθε από Σιβηρία.Σε πάρα πολλές περιοχές χιόνισε όπως και σε μας εχτές που είδα πάρα πολλές μικρές νιφάδες χιονιού,αλλά δεν το έστρωσε καθόλου δυστυχώς.Κάτι τέτοιες μέρες μου λείπει η πατρίδα μου που τώρα είναι χιονισμένοι για τα καλά και όλα είναι λευκά.
  Με το κρύο θέλουμε να τρώμε περισσότερα.Και κάπως έτσι μπήκα και εγώ σε μία διαδικασία να κάνω σπανακόπιτα,που είναι και στην εποχή του το σπανάκι,και μάλιστα με μία δικιά μου συνταγή.Εμένα μου άρεσε πάρα πολύ και εννοείτε πως μπήκε στης αγαπημένες μου συνταγές.Είναι αφράτη,γευστική και πολύ θρεπτική.



Υλικά : για την γέμιση 1 κιλό σπανάκι
                                            3-4 πράσα 
                                            1 ματσάκι κρεμμυδάκια φρέσκα
                                            1 κρεμμύδι ξερό μέτριο 
                                            1/2 ματσάκι άνηθος
                                            400-500 γραμμ. φέτα    
                                            1 αυγό
                                            λίγο αλάτι
                                            λίγο ελαιόλαδο 
                 για τα φύλλα 500 γραμμ. αλεύρι 
                                            250 μλ. χλιαρό νερό
                                            1 φακελάκι ξηρή μαγιά η 1/2 κύβο νωπή μαγία
                                            1 1/2 κ.γ. αλάτι 
                                            λίγο ελαιόλαδο
      για την επικάλυψη 1 αυγό
                                            λίγο γάλα.
Εκτέλεση : Πρώτα ετοιμάζουμε την γέμιση.Πλένουμε πάρα πολύ καλά το σπανάκι και το στραγγίζουμε μετά.Πλένουμε και τα υπόλοιπα λαχανικά.Στην συνέχεια τα κόβουμε,το σπανάκι χοντροκομμένα,το πράσο σε ροδέλες μαζί με το κρεμμυδάκι και το κρεμμύδι ψιλοκομμένο.Σε μία κατσαρόλα βάζουμε λίγο ελαιόλαδο και το τοποθετούμε πάνω στη φωτιά.Μόλις ζεσταθεί το ελαιόλαδο προσθέτουμε το κρεμμύδι,πράσο και κρεμμυδάκι.Το ανακατεύουμε και στη συνέχεια βάζουμε και το σπανάκι.Το αφήνουμε στη χαμηλή θερμοκρασία πάνω στη φωτιά μέχρι να εξατμιστεί το νερό.Στο τέλος βάζουμε λίγο αλάτι και το άνηθο.Το κατεβάζουμε από την φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει.Μόλις κρυώσει το μείγμα,στραγγίζουμε τυχόν υγρά αν υπάρχουν και προσθέτουμε το αυγό με την θρυμματισμένη φέτα.
   Στην συνέχεια ετοιμάζουμε ζύμη για πίτα.Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι,μαγιά,αλάτι και το ανακατεύουμε με το χέρι.Κάνουμε στο κέντρο μία λακουβίτσα όπου προσθέτουμε το χλιαρό νερό και λίγο ελαιόλαδο και το πλάθουμε μέχρι να μην κολλάει στο χέρι.Το μαζεύουμε σε μπαλάκι το σκεπάζουμε καλά και το βάζουμε σε ζεστό μέρος, περίπου για 30 λεπτά,μέχρι να φουσκώσει η ζύμη.Χωρίζουμε την ζύμη στα δύο,το ένα κομμάτι να είναι λίγο πιο μεγάλο.Ανοίγουμε με ένα μπλάστη την ζύμη σε φύλλο πάχους ένα κατοστό περίπου.Λαδώνουμε ένα ταψί και τοποθετούμε κάτω το φύλλο που είναι πιο μεγάλο και από πάνω βάζουμε την γέμιση από σπανάκι.Από πάνω βάζουμε την επόμενο φύλλο και το κλείνουμε με το φύλλο από κάτω στης άκρες τα όποια τα διπλώνουμε.Με ένα μαχαίρι χαράζουμε την πίτα μας σε τετράγωνα.Χτυπάμε το αυγό με λίγο γάλα και το περιχύνουμε πάνω στη πίτα να πάει παντού.
  Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180οC και την ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά με μία ώρα,μέχρι να να πάρει χρώμα.
  Καλή όρεξη!!! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου