Αρχική My world Γυναίκα Συνταγές Υγιεινή ζωή Συμβουλές Εμπνεύσεις Επικοινωνία

Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015

Ψωμί με σκόρδο , παρμεζάνα και διάφορα μυρωδικά

 


   Μία συννεφιασμένη μέρα έχουμε σήμερα που μας προετοιμάζει για βροχές. Άλλα σχέδια είχα κάνει για σήμερα αλλά λόγω του καιρού αρκετά από αυτά τα ακύρωσα.
   Τη συγκεκριμένη συνταγή για ψωμί την είχα κάνει πριν μπούμε σε μέρες νηστείας και πρέπει οπωσδήποτε να την έχω στις συνταγές μου. Θυμάμαι πως εκείνο το βράδυ δεν είχα κάνει ακόμα κάτι για φαγητό και έτσι το λες και γεύμα από μόνη της.
   Αυτό το ψωμάκι πρέπει να ομολογήσω ότι είναι το κάτι άλλο!!! Πρέπει να πω ότι την συνταγή την βρήκα στο pinterest και μόνο από την φωτογραφία ήθελα πολύ να την κάνω και άμεσα . Δεν είχα παρμεζάνα αλλά πεκορίνο με πιπέρι και μου βγήκε σούπερ στην όψη , γεύση αλλά και μυρωδιά.  Σε χορταίνει , είναι αφράτο και νόστιμο πολύ.Με το που ξεκινάς να το τρως δεν σταματάς στο ένα κομμάτι μόνο αυτό έχω να πω.

Υλικά : 3 1/2 κούπες αλεύρι σκληρό που είναι για ψωμί
             1 κ.σ. ζάχαρη
             1 1/2 κ.γ. αλάτι
             1/2 κ.γ. θυμάρι
             1 κύβο νωπή μαγιά
             1 1/2 κ.γ. βασιλικό αποξηραμένο
             8 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένο ( εγώ έβαλα τα μισά μόνο )
             2 κ.σ. ελαιόλαδο
             1/4 κούπα γάλα
             1 κούπα + 2 κ.σ. νερό χλιαρό
             4 κ.σ. βούτυρο λιωμένο
             6-8 κ.σ. παρμεζάνα.
Εκτέλεση : Βάζουμε στο μπολ μας τα πρώτα  4 υλικά μας , συν 1/2 κ.γ. βασιλικό και 2 σκελίδες σκόρδου πολτοποιημένα και τα ανακατεύουμε. Ζεσταίνουμε το νερό με το γάλα και διαλύουμε τον κύβο μαγιάς και τον ρίχνουμε πάνω από τα στερεά μας υλικά. Ζυμώνουμε μέχρι να μας βγει μία ζύμη μαλακή και στο τέλος προσθέτουμε το ελαιόλαδο.
Κάνουμε την ζύμη μας σε σχήμα μπάλας , σκεπάζουμε το μπολ και το βάζουμε σε μέρος ζεστό για να φουσκώσει για περίπου μία ώρα.
Παίρνουμε την ζύμη μας και την ανοίγουμε με τον πλάστη μας σε ένα τετράγωνο φύλλο λεπτό ( σαν να κάνουμε πίτσα ) και βάζουμε από πάνω 3 κ.σ. βούτυρο λιωμένο , τον υπόλοιπο βασιλικό , το σκόρδο και την παρμεζάνα.
Κόβουμε το φύλλο μας σε 6 λωρίδες , βάζουμε κάθε λωρίδα την μία πάνω από την άλλη και τις κόβουμε πάλι στα 6 κομμάτια. Μεταφέρουμε με προσοχή τα κομμάτια σε μία φόρμα μακρόστενη ( τύπου κέικ ) που την έχουμε βουτυρώσει και τα κολλάμε στα όρθια .
Αφήνουμε για άλλα 30 λεπτά σε ζεστό μέρος το ψωμάκι μας. Πριν μπει για ψήσιμο βάζουμε από πάνω μία κ.σ. βούτυρο λιωμένο.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180oC για περίπου 35 λεπτά. Αν χρειαστεί καλύπτουμε την φόρμα μας από πάνω με αλουμινόχαρτο για να μην πάρει πολύ χρώμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου