Αρχική My world Γυναίκα Συνταγές Υγιεινή ζωή Συμβουλές Εμπνεύσεις Επικοινωνία

Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2013

Εκλαίρ με κρέμα καφέ και γλάσο σοκολάτας


    Καλή εβδομάδα να έχουμε!!! Το περασμένο Σάββατο που μας πέρασε επεχείρησα να κάνω για δεύτερη φορά τα περίφημα εκλαίρ και μπορώ να πω πως επιτέλους τα κατάφερα με επιτυχία. Η πρώτη φορά όταν πήγα να τα κάνω σταμάτησα εκεί όταν είδα τα σού μου σε χάλια κατάσταση και εκ τότε τα θεώρησα δύσκολη πρόκλησή. Μου αρέσουν τα εκλαίρ αρκετά αλλά να μου πεις και σε ποιόν δεν αρέσουν; Μετά από πολλές μελέτες και άλλες τόσες βόλτες από συνταγή σε συνταγή αποφάσισα να κάνω την συγκεκριμένη που την βρήκα σε ένα blog ρουμάνικο. Ένα έχω να πω είναι delicious.
   Μου βγήκαν ακριβός έτσι όπως τα ήθελα στην γεύση με μία κρέμα ανάλαφρη που δύσκολα σταματάς στο πρώτο κομμάτι. Και έτσι απλά πέρα που μου έφτιαξαν την ημέρα έχουν γίνει τα αγαπημένα μου εκλαίρ που έχω φάει ποτέ και το λέω χωρίς να υπερβάλω. Δεν λέω θέλει κόπο μέχρι να τα κάνεις και η κουζίνα γίνεται πεδίο μάχης αλλά τα αξίζουν.


Υλικά για τα σού : 250 μλ. νερό
                                100 γραμμ. βούτυρο
                                150 γραμμ. αλεύρι
                                4 αυγά
                                μία πρέζα αλάτι.
Υλικά για την κρέμα καφέ : 500 μλ. γάλα
                                                4 κρόκους από αυγά
                                                2 κ.σ. καφέ στιγμής
                                                40 γραμμ. άνθος αραβοσίτου
                                                200 γραμμ. κρέμα γάλακτος + 2 κ.σ. ζάχαρη άχνη
                                                μία πρέζα αλάτι
                                                125 γραμμ. ζάχαρη.
Υλικά για γλάσο σοκολάτας : 150 γραμμ. κουβερτούρα σοκολάτας
                                                   75 γραμμ. ζάχαρη
                                                   75 μλ. νερό.
Εκτέλεση : Βάζουμε σε μία κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά  το νερό μαζί με το βούτυρο κομμένο σε κομμάτια και μία πρέζα αλάτι. Περιμένουμε μέχρι να λιώσει το βούτυρο και να αρχίσει να βράζει το νερό. Προσθέτουμε όλο το αλεύρι μαζί και το ανακατεύουμε με γρήγορες κινήσεις.. Το αφήνουμε πάνω στην φωτιά μέχρι να μαζευτεί η ζύμη μας σε μία μπάλα και ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας. Σβήνουμε την φωτιά και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει. Όταν έχει κρυώσει η ζύμη μας τότε προσθέτουμε τα αυγά μας ένα ένα στην σειρά και αφού το πρώτο μας αυγό έχει εισχωρήσει εντελώς. Όταν φτάσουμε στο τέταρτο αυγό , το χτυπάμε ξεχωριστά σε ένα μπολ και το προσθέτουμε λίγο , λίγο. Πρέπει να προσέχουμε ώστε η ζύμη μας να είναι κρεμώδες αλλά ταυτόχρονα να μην πέφτει εύκολα από το κουτάλι. Όταν φτάσουμε σε αυτό το σημείο πολύ απλά δεν βάζουμε άλλο αυγό μέσα.
Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 210οC. Παίρνουμε ένα ταψί και βάζουμε λαδόκολλα. Παίρνουμε μία σακούλα ζαχαροπλαστικής και την γεμίζουμε με την ζύμη που κάναμε. Σχηματίζουμε μπαστουνάκια μήκους 7-8 εκατοστά ( τα δικά μου τα έκανα μισά στρογγυλά και μισά μπαστουνάκια ) στο ταψί με κενό μεταξύ τους η κάνουμε ότι μέγεθος θέλουμε. Με το συγκεκριμένο μέγεθος μας βγαίνουν περίπου 20 εκλαίρ. Ξεχωριστά χτυπάμε ασπράδι των αυγών ( που θα μας μένει από κρέμα ) και βουτάμε ένα πιρούνι και το περνάμε από πάνω από το κάθε εκλαίρ. Ψήνουμε στους 210ο C για 20 λεπτά και μετά το χαμηλώνουμε στους 180ο C και τα αφήνουμε άλλα 10 λεπτά μέσα. Τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε πάνω σε μία σχάρα για να κρυώσουν.
Για την κρέμα , βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι το γάλα μαζί με το καφέ και τα βάζουμε να ζεσταθούν χωρίς να βράσει. Ξεχωριστά χτυπάμε τους κρόκους μαζί με την ζάχαρη πολύ καλά μέχρι να αλλάξει χρώμα και ύστερα προσθέτουμε το άνθος αραβοσίτου και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το γάλα μας ζεστό στο μείγμα σιγά σιγά και ανακατεύουμε. Βάζουμε το κατσαρολάκι μας ξανά πάνω σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πήξη ( περίπου 5-6 λεπτά ). Κατεβάζουμε από την φωτιά και την αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει. Πότε πότε ανακατεύουμε την κρέμα για να μην κάνει κρούστα από πάνω. Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε σαντιγί και βάζουμε της δύο κουταλιές ζάχαρη άχνη. Όταν έχει κρυώσει η κρέμα μας προσθέτουμε την σαντιγί σε δύο δόσεις και είναι έτοιμη η κρέμα μας.
Για το γλάσο σοκολάτας βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι νερό με ζάχαρη πάνω στην φωτιά και το αφήνουμε εκεί μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και μετά προσθέτουμε την σοκολάτα σε κομματάκια. Το αφήνουμε για άλλα 3-5 λεπτά μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και το κατεβάζουμε. Την αφήνουμε για λίγο να κρυώσει.
Κόβουμε στα δύο τα σού μας και αλείφουμε από πάνω με γλάσο σοκολάτας. Τα βάζουμε πάνω σε μία σχάρα μέχρι να κρυώσουν. Όταν έχουν κρυώσει τα γεμίζουμε με κρέμα καφέ που κάναμε με ένα κουταλάκι η σακούλα ζαχαροπλαστικής. Μπορούμε να τα γαρνίρομαι με σαντιγί η έτσι όπως είναι. Τα βάζουμε μέσα στο ψυγείο για 2-3 ώρες πριν τα σερβίρουμε.
   Καλή όρεξη !!!
                                                

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου