Αρχική My world Γυναίκα Συνταγές Υγιεινή ζωή Συμβουλές Εμπνεύσεις Επικοινωνία

Δευτέρα, 12 Δεκεμβρίου 2011

Μελομακάρονα

Εεε ναι μπήκαμε και εμείς από αυτό το Σάββατο (λίγο με καθυστέρηση φέτος) αλλά το σπίτι μας πήρε άρωμα,γεύση και χρώμα των γιορτών.Το Σάββατο βράδυ έχω φτιάξει μελομακάρονα του γνωστού ζαχαροπλάστη Στέλιος Παρλιάρος για πρώτη φορά και μου αρέσανε πολύ,αλλά εδώ πρέπει να τονίσω πως έχουνε μία διαφορετική γεύση από τα παραδοσιακά μελομακάρονα που ξέρουμε τραγανά από έξω και μελωμένα από μέσα.Είναι μία άλλη συνταγή που μπήκε στα αγαπημένα μου.Η συνταγή είναι για περίπου 4 κιλά μελομακάρονα και ο χρόνος που απαιτεί είναι 2 ώρες. 


         Μελομακάρονα




Υλικά : 400 γραμμ. χυμό πορτοκαλιού 
            530 γραμμ. ηλιέλαιο η ελαιόλαδο 
            1200 γραμμ. αλεύρι 
            30 γραμμ. ζάχαρη άχνη 
            1/2 κ.γ.  σόδα 
            1/4 κ.γ. κανέλα 
            1/6 κ.γ. γαρύφαλλο 
            50 γραμμ. βούτυρο λιωμένο 
            ξύσμα από ένα πορτοκάλι 
            καρύδια χονδροκομμένα 
Σιρόπι : 500 γραμμ. νερό
             700 γραμμ. ζάχαρη 
             1 πορτοκάλι κομμένο στα δύο
             2 ξυλάκια κανέλας 
             100 γραμμ. μέλι 
Επιπλέον : μέλι και καρύδια χονδροκομμένα για το μέλωμα.
Εκτέλεση : Πρώτα κάνουμε το σιρόπι.Σε μία κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι εκτός από το μέλι στη φωτιά για να βράσει για 2 λεπτά και μετά το αποσύρουμε.Βάζουμε το μέλι και το αφήνουμε στην άκρη για να κρυώσει το σιρόπι που φτιάξαμε.
Για τα μελομακάρονα βάζουμε σε ένα βαθύ μπολ όλα τα υλικά υγρά και το βούτυρο λιωμένο,στην συνέχεια τα μυρωδικά και την ζάχαρη άχνη.Ανακατεύουμε πολύ καλά το μείγμα με το χέρι και ρίχνουμε στο μπολ όλο το αλεύρι και μετά με προσοχή ανακατεύουμε με χέρι απαλά από το κέντρο προς τα έξω έτσι ώστε να μην "κορδώσει" η ζύμη (δεν χρειάζεται πολύ ανακάτεμα για να μην σφίξη η ζύμη,μόλις πάρει όλο το αλεύρι σταματάμε να ζυμώνουμε).Πλάθουμε τα μελομακάρονα σε  μικρά οβάλ σχήμα (η σε όπιο άλλο  σχήμα μας αρέσει) και περνάμε την μία επιφάνεια τους από τρίφτη η σήτα η μπορούμε να τα τρυπήσουμε με ένα πιρούνι προκειμένου να τους δώσουμε μία ωραία όψι.Αν θέλουμε να τα κάνουμε γεμιστά με καρύδι,παίρνουμε ζύμη,πιέζουμε στην χούφτα μας και γεμίζουμε στο εσωτερικό με λίγα καρύδια χονδροκομμένα, τα διπλώνουμε σε μικρά οβάλ σχήμα όπως και τα προηγούμενα.Τα βάζουμε σε μία λαδόκολλα και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 30 λεπτά περίπου έως πάρουν μία σκούρο χρυσαφί χρώμα.Αμέσως μετά μόλις βγουν από το φούρνο τα ρίχνουμε μέσα στο κρύο σιρόπι.Με μία κουτάλα τα γυρίσουμε για ένα λεπτό μετά τα βγάζουμε και τα αφήνουμε σε μία σήτα να στραγγίξουν.Σε μία πιατέλα τοποθετούμε  τα μία σειρά μελομακάρονα λίγο μέλι και καρύδια και επαναλαμβάνουμε μέχρι να τελειώσουν.  
   Καλές γιορτές!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου