Αρχική My world Γυναίκα Συνταγές Υγιεινή ζωή Συμβουλές Εμπνεύσεις Επικοινωνία

Τετάρτη 24 Δεκεμβρίου 2014

Μελομακάρονα α λα Sophy




   Παραμονή των Χριστουγέννων για κάποιους , για κάποιους όχι ακόμα. Όπως και να έχει είναι μέρες χαράς , ξεκούρασης , οικογενειακές και κυρίως αγάπης και προσφοράς.
   Μου αρέσουν πολύ , χρόνια τώρα !!! Μου θυμίζουν ζεστασιά και ας είναι χειμώνα που έχει κρύο.
Σήμερα μόνο κρύο δεν έχει άλλα ήλιο και χαρά Θεού η μέρα. Πίνοντας τον πρωινό μου καφέ , θαύμαζα την θάλασσα που ήταν σαν μπλε βελούδο.
   Από τα αγαπημένα μου γλυκά των Χριστουγέννων , που τα κάνω και κάθε χρόνο , και είναι παραδοσιακά ελληνικά ...φυσικά μελομακάρονα. Τα αρώματα που γεμίζουν το σπίτι όταν τα κάνουμε απλώς δεν υπάρχουν , το λες είναι Χριστουγεννιάτικα αρώματα !!! Μόνο και μόνο για τα αρώματα θέλω να είναι σπιτικά αλλά τώρα που βρήκα και την τέλεια συνταγή δεν υπάρχει λόγος πλέον για να τα αγοράσω.
   Είτε τα κάνουμε σκέτα , είτε γεμιστά με καρύδια ή αποξηραμένα φρούτα , είτε με επικάλυψη σοκολάτας είναι το ίδιο λαχταριστά και ακαταμάχητα . Μελομακάρονα γεμιστά με καρύδια και επικάλυψη σοκολάτας τα λατρεύω.
   Φέτος ως τώρα τα έχω κάνει δύο φορές και θα έλεγα ότι τα πέτυχα και στην όψη αλλά κυρίως στη γεύση πάρα πολύ. Στην ουσία είναι συνταγή του Άκη Πετρετζίκη όπου έκανα μικρές παραλλαγές και τα έφερα στα μέτρα μου.


Υλικά : 200 μλ. χυμό πορτοκαλιού
              200 μλ. ηλιέλαιο
              90 μλ. ελαιόλαδο
              25 γραμμ. ζάχαρη άχνη
              1 1/2 κ.γ. κανέλα
              1/4 κ.γ. γαρύφαλλο
              1/2 κ.γ. σόδα μαγειρικής
              ξύσμα από ένα πορτοκάλι
              1 σφηνάκι κονιάκ
              μία πρέζα αλάτι
              500 γραμμ. αλεύρι
              120 γραμμ. σιμιγδάλι ψιλό.
Για το σιρόπι : 250 μλ. νερό
                          400 γραμμ. ζάχαρη
                          75 γραμμ. μέλι
                          μισό πορτοκάλι , 2 γαρύφαλλα και 1 στικ κανέλας.

Εκτέλεση : Από το βράδυ ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βάζουμε όλα τα υλικά σε μία κατσαρολίτσα γα να βράσουν για δύο λεπτά και τα αποσύρουμε. Αφαιρούμε τα μυρωδικά , βάζουμε το μέλι και το αφήνουμε να κρυώσει. Το βάζουμε στο ψυγείο.
Δεύτερη μέρα κάνουμε τα μελομακάρονα. Ανακατεύουμε το αλεύρι μαζί με το αλάτι και το σιμιγδάλι και τα περνάμε από μία σήτα.
Όλα τα υπόλοιπα υλικά τα βάζουμε όλα μαζί σε ένα μπολ και τα ανακατεύουμε με σύρμα πολύ καλά και μετά προσθέτουμε το μείγμα με το αλεύρι. Το δουλεύουμε ελάχιστα μέχρι να ενσωματωθεί το αλεύρι και όχι παραπάνω. Κάνουμε μπαλίτσες ίδιου μεγέθους και τους δίνουμε όποιο σχήμα θέλουμε. Εγώ τα χαράζω με το μαχαίρι από πάνω. Μπορούμε να τα γεμίσουμε με ό,τι θέλουμε.
Τα βάζουμε σε ένα ταψί όπου έχουμε βάλει λαδόκολλα και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 25-30 λεπτά , ανάλογα το φούρνο μας.Πρέπει να έχουν πάρει ωραίο χρυσαφί χρώμα.
Έτσι όπως είναι ζεστά τα βουτάμε σε κρύο σιρόπι για περίπου 10 δευτερόλεπτα και από τις δύο μεριές. Τα βάζουμε πάνω στη σχάρα να στραγγίσουν .
Στο τέλος τα βάζουμε σε μία πιατέλα και τα περιχύνουμε με μέλι και καρύδια. Αν θέλουμε να κάνουμε τα μισά με επικάλυψη σοκολάτας , βάζουμε τα μισά μελομακάρονα σιροπιασμένα στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσουμε το γλάσσο.
Λιώνουμε 100 γραμμ. σοκολάτας σε bain-marie και προσθέτουμε 1 κ.σ. ηλιέλαιο. Με ένα μικρό κουταλάκι περνάμε ένα-ένα και τα βάζουμε πάνω σε λαδόκολλα να στεγνώσουν. Πασπαλίζουμε με καρύδι κατά προτίμηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου