Αρχική My world Γυναίκα Συνταγές Υγιεινή ζωή Συμβουλές Εμπνεύσεις Επικοινωνία

Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2014

Κέικ καρύδας με σιρόπι λεμονιού

   Μου αρέσει που ο καιρός κρατάει ακόμα ( όχι και κάθε μέρα ) και ας είμαστε κοντά μέση του Οκτώβρη. Σήμερα ο καιρός ήταν υπέροχος , ηλιόλουστος και λαμπερός.
   Αυτό το κέικ όταν το είδα πρώτη φορά στην ιστοσελίδα www.sweetly.gr κατάλαβα ότι πρέπει άμεσα να το κάνω. Όταν το έκανα μπορώ να πω πως ενθουσιάστηκα με την απίστευτη λεμονάτη γεύση του και παράλληλα τόσα όμορφα αρώματα που γεμίζει η κουζίνα μας. Έκανα μία μικρή παραλλαγή , έβαλα ένα λάιμ αντί το λεμόνι και το κέικ μου απογειώθηκε στη γεύση και μυρωδιά.
   Μου έφτιαξε την μέρα και ένα χαμόγελο ικανοποίηση που είχα το τέλειο συνοδευτικό για το καφέ μου.

Υλικά : 175 γραμμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
              2 κοφτά κ.γ. μπέικιν πάουντερ
              50 γραμμ. καρύδα τριμμένη + 1-2 κ.σ. επιπλέον για τη διακόσμηση
              175 γραμμ. βούτυρο ανάλατο
              200 γραμμ. ζάχαρη
              4 αβγά μέτρια
              ξύσμα από 2 λεμόνια και ένα λάιμ ακέρωτα
              3 κ.σ. γιαούρτι
Για το σιρόπι : χυμό από δύο λεμόνια και ένα λάιμ
                          5 κ.σ. ζάχαρη
                          1 φλ. εσπρέσο νερό.
Εκτέλεση : Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180oC στον αέρα. Βουτυρώνετε και στρώνετε τη βάση και τα πλαϊνά της φόρμας σας με βουτυρωμένη λαδόκολλα. Για να γίνει πιο… συνεργάσιμη η λαδόκολλα την τσαλακώνετε πρώτα και μετά τη στρώνετε στη φόρμα και τη βουτυρώνετε. Κοσκινίζετε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και μία πρέζα αλάτι σε ένα μπολ, προσθέτετε την αποξηραμένη καρύδα και ανακατεύετε.
Χτυπάτε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη με μίξερ χειρός μέχρι να ασπρίσει και να αφρατέψει το μίγμα. Ενσωματώνετε ένα ένα τα αβγά σπρώχνοντας προς τα κάτω με πλαστική σπάτουλα τα υπολείμματα στα τοιχώματα του μπολ.
Ρίχνετε το ξύσμα των λεμονιών και το γιαούρτι και αφού ομογενοποιηθούν στη ζύμη, χαμηλώνετε την ταχύτητα του μίξερ και προσθέτετε σταδιακά το μείγμα με το αλεύρι και την καρύδα.
Αδειάζετε τη ζύμη στη φόρμα και ψήνετε το κέικ στην κάτω σχάρα του φούρνου για 45-50 λεπτά ή μέχρι να φουσκώσει καλά, να ψηθεί και, όταν βυθίσετε μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο του, να βγαίνει καθαρή.
Όσο ψήνεται το κέικ, ετοιμάζετε το σιρόπι λεμονιού: βάζετε όλα τα υλικά σε κατσαρολάκι πάνω σε μέτρια φωτιά. Ανακατεύετε να λιώσει η ζάχαρη και σιγοβράζετε για 5 λεπτά.
Μόλις ξεφουρνίσετε το κέικ, αφήνετε να κρυώσει για 2-3 λεπτά και μετά το τρυπάτε παντού με ξυλάκι για σουβλάκι. Με ένα κουτάλι το περιχύνετε παντού με το σιρόπι όπως είναι στη φόρμα. Πασπαλίζετε με την υπόλοιπη καρύδα και το αφήνετε να κρυώσει εντελώς πριν του αφαιρέσετε τη λαδόκολλα και το μεταφέρετε σε πιατέλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου