Αρχική My world Γυναίκα Συνταγές Υγιεινή ζωή Συμβουλές Εμπνεύσεις Επικοινωνία

Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2014

Βασιλόπιτα με cranberry και καρύδια

 
   Χρόνια πολλά και καλή χρονιά!!! Εύχομαι για το 2014 να είναι με υγεία , αγάπη και τα όνειρα μας να γίνουν πραγματικότητα!!!
   Θα μου πείτε πως άργησα να έρθω με ευχές άλλα από την άλλη κάποιοι όπως και οικογένεια μου σήμερα γιορτάζουν την Πρωτοχρονιά σύμφωνα με το παλιό ημερολόγιο. Αν και ζω μακριά από το σπίτι μου εδώ και πολλά χρόνια προσπαθώ να τηρήσω κάποιες από τις παραδώσεις μας. Έτσι για φέτος  κόψαμε την βασιλόπιτα με παλαιά παράδοση στο σπίτι μου.
   Για φέτος ήθελα από την αρχή να κάνω την βασιλόπιτα μου με cranberry. Για τα cranberry θα πρέπει να αφιερώσω ένα άρθρο ολόκληρο με τα οφέλη που μας παρέχει και είναι και νόστιμα και από πάνω. Μετά από αρκετό ψάξιμο κατέληξα να κάνω από εδώ αλλά με κάποιες μικρές αλλαγές δικές μου. Ένα έχω να πω ...υπέροχη ... Δεν είχα cassius και έτσι τα αντικατέστησα με καρύδια. Επίσης πρέπει να πω πως κέρδισα το φλουρί ;) .



Υλικά : 3 φλιτζάνια αλεύρι
             5 αυγά
             150 γραμμ. φρέσκο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
             50 μλ. ελαιόλαδο
             3 κ.γ. baking powder
             1 φλιτζάνι καφέ ζάχαρη
             1 φλιτζάνι cranberry αποξηραμένα μαζί με 2 κ.σ. κονιάκ
             1/3 φλιτζάνι καρύδια ψιλοκομμένα
             1/2 φλιτζάνι γάλα
             1/4 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού
             ξύσμα από ένα πορτοκάλι
             1/2 κ.γ. σόδα
             1/2 κ.γ. αλάτι.
Για διακόσμηση : ζάχαρη άχνη
                              60 γραμμ. σοκολάτα κουβερτούρα
                              cranberry.
Εκτέλεση : Την βασιλόπιτα την κάνουμε περίπου όπως κάνουμε ένα κέικ. Πρώτα χτυπάμε σε ένα μπολ το βούτυρο με την ζάχαρη πάρα πολύ καλά και έπειτα προσθέτουμε το ελαιόλαδο. Τα αυγά τα χωρίζουμε και βάζουμε στο μείγμα μας τους κρόκους και χτυπάμε. Στην συνέχεια προσθέτουμε το γάλα , το χυμό όπου έχουμε διαλύσει την σόδα , το ξύσμα , τα cranberry και τα καρύδια. Ανακατεύουμε καλά μετά από κάθε υλικό που βάζουμε. Το αλεύρι το κοσκινίζουμε μαζί με το αλάτι και το baking powder. Σειρά έχει να βάλουμε το αλεύρι και στο τέλος τα ασπράδια που τα έχουμε χτυπήσει σε μαρέγκα σε 3 δόσεις.
   Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 200οC. Σε ένα ταψί στρογγυλό βάζουμε χαρτί ψησίματος και έπειτα το μείγμα που κάνουμε να πάει παντού. Ψήνουμε στο φούρνο στους 180οC για περίπου 45 λεπτά και κάνουμε τεστ με μία οδοντογλυφίδα για να είμαστε σίγουροι πως ψήθηκε σωστά.
   Αφήνουμε στην άκρη για 10 λεπτά και έπειτα ξεφορμάρομαι. Αναποδογυρίζουμε την βασιλόπιτα σε μία σχάρα αφαιρούμε το χαρτί και βάζουμε σε κάποιο σημείο το φλουρί. Αφήνουμε εκεί μέχρι να κρυώσει τελείως και έπειτα μπορούμε να την διακομίσουμε. Πρώτα την πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και μετά λιώνουμε την σοκολάτα σε bain-marie και γράφουμε από πάνω το χρόνο. Μπορούμε να βάλουμε γύρω-γύρω cranberry αν θέλουμε.

   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου