Αρχική My world Γυναίκα Συνταγές Υγιεινή ζωή Συμβουλές Εμπνεύσεις Επικοινωνία

Τετάρτη 4 Απριλίου 2012

Νηστίσιμη πορτοκαλόπιτα με κακάο και καρύδι

 Εδώ και μέρες έχω φτιάξει αυτή την νηστίσιμη πορτοκαλόπιτα και μου άρεσε πολύ και έτσι επιτέλους βρήκα χρόνο να την ανεβάσω εδώ στην γωνιά μου.Είναι τόσο γευστική όσο και μυρωδάτη,μυρίζει όλο το σπίτι σπιτικό γλυκό.Όπως πάντα την έχω προσαρμόσει στα δικά μου υλικά εκείνα που είχα στο ντουλάπι της κουζίνας μου και βγήκε το ίδιο νόστιμο.Η συνταγή έλεγε να βάζουμε καρύδια,δεν τα είχα και έτσι τα αντικατέστησα με αμύγδαλα.Μερικές φορές δεν πρέπει να φοβόμαστε να κάνουμε μικρές αλλαγές.Η πιο κάτω βάζω την συνταγή έτσι όπως την βρήκα.
 Είναι τόσο νόστιμη που ξεχνάς ότι βρίσκεσαι σε περίοδο νηστείας και επίσης χαμηλό σε θερμίδες για όσους εκείνους που κάνουνε δίαιτα και λατρεύουν την σοκολάτα.



Υλικά : 2 και 1/4 φλ.τσαγιού αλεύρι για όλες της χρήσεις  
               2 και 1/3 φλ.τσαγιού ζάχαρη 
               3/4 φλ.τσαγιού καρυδόψιχα ψιλοκομμένη 
               2/3 φλ.κακάο
               μία πρέζα αλάτι 
               1/2 κ.γ.κανέλα
               1/2 κ.γ.μοσχοκάρυδο 
               μία πρέζα γαρύφαλλο 
               μία βανίλια 
               1και 1/2 φλ.τσαγιού χυμό από πορτοκάλι 
               1 κ.σ.σόδα μαγειρικής 
               1/3 φλ.τσαγιού σπορέλαιο 
               2 κ.σ.ξίδι 
               ξύσμα από δύο πορτοκάλια 
Για το γλάσο πορτοκαλιού : ξύσμα από δύο πορτοκάλια
                                                        1 κ.σ.ζάχαρη 
                                                        χυμό από 1/2 πορτοκάλι
                                                        ζάχαρη άχνη όσο πάρει.
 Εκτέλεση : Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι,το κακάο,το αλάτι,την κανέλα,το γαρύφαλλο,το μοσχοκάρυδο και τη βανίλια.Προσθέτουμε την ζάχαρη και το καρύδι.
 Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε το σπορέλαιο,το ξύσμα και το ξίδι,το ανακατεύουμε και το προσθέτουμε στα στερεά υλικά.Διαλύουμε τη σόδα μαγειρικής στο χυμό από πορτοκάλι και το βάζουμε στο μείγμα.Με ένα κουτάλι το ανακατεύουμε καλά το μείγμα από το κέντρο προς το έξω.
 Λαδώνουμε ένα ταψάκι 28 εκατοστά και στρώνουμε μέσα,απαραιτήτως,λαδόκολλα.Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί και το ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170οC της αντιστάσεις στην τελευταία σχάρα για περίπου μία ώρα.Το μείγμα θα φουσκώσει αρκετά και θα κάνει κρούστα από πάνω.
 Πριν βγάλουμε το ταψί από φούρνο δοκιμάζουμε αν έχει ψηθεί το μείγμα με ένα μαχαιράκι στο κέντρο,αν βγει καθαρό πάει να πει πως είναι έτοιμο,αν όχι το αφήνουμε άλλο λίγο μέσα.
 Όταν έχει ψηθεί το βγάζουμε και το αφήνουμε λίγο να σταθεί,και μετά το αναποδογυρίζουμε σε μία πιατέλα.Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη η γλάσο πορτοκαλιού.
 Για το γλάσο πορτοκαλιού,βάζουμε σε μπολ μία κουταλιά σούπας ζάχαρη μαζί με ξύσμα από πορτοκάλι το ανακατεύουμε και μετά το σκεπάζουμε με μία μεμβράνη και το αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να πάρει υγρή μορφή.Μετά βάζουμε μέσα χυμό από πορτοκάλι και τη ζάχαρη άχνη μέχρι να το φέρουμε το μείγμα στη ν πυκνότητα που θέλουμε,αραιό η παχύρρευστο,και αφού έχει κρυώσει η πορτοκαλόπιτα την περιχύνουμε με το γλάσο.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου