Αρχική My world Γυναίκα Συνταγές Υγιεινή ζωή Συμβουλές Εμπνεύσεις Επικοινωνία

Τρίτη 4 Μαρτίου 2014

Φασόλια γίγαντες με σπανάκι και λιαστή ντομάτα στο φούρνο

 
    Έξω ο καιρός είναι εντελώς αναποφάσιστος. Η μέρα ξεκίνησε με ήλιο και τώρα βλέπω δυνατό αέρα με βροχή και συννεφιά. Αυτό που κλέβει την παράσταση βέβαια είναι να βλέπω στο βάθος την θάλασσα οργισμένη να παλεύει , να γίνεται κομμάτια και να ξεβράζει στην στεριά με αφρώδες κύμα. Μπορώ να την χαζεύω με ώρες ατελείωτες και παράλληλα να την ακούω , με χαλαρώνει απίστευτα πολύ ... είναι μαγεία τις φύσεις.



   Σήμερα παρουσιάζω φασόλια γίγαντες με σπανάκι και λιαστή ντομάτα στο φούρνο που το δοκίμασα και μου άρεσε αρκετά αυτός πρωτότυπος συνδυασμός ( τουλάχιστον για μένα ) ανάμεσα σε όσπριο και το σπανάκι και ότι πρέπει για τις μέρες όταν νηστεύουμε ( χωρίς την φέτα ) και όχι μόνο. Εκείνο το κάτι που απογειώνει το πιάτο αυτό είναι το μπούκοβο που του πάει τόσο πολύ και η λιαστή ντομάτα.
   Απαραίτητο συνοδευτικό είναι να έχουμε ζεστό ψωμάκι με φέτα η χωρίς. Συνταγή την πήρα από την εκπομπή ''Σεφ στον αέρα''.

 Υλικά : 500 γραμμ. γίγαντες
               2 μέτρια κρεμμύδια
               500 γραμμ. σπανάκι
               1 ντομάτα φρέσκια
               250 γραμμ. ντομάτα κονκασέ
               2 σκελίδες  σκόρδο
               2 καρότα
               6 λιαστές ντομάτες
               ½ ματσάκι μαϊντανό
               1 ζωμό λαχανικών
               ελαιόλαδο
               αλάτι , πιπέρι , πάπρικα 
               ρίγανη
               μπούκοβο προαιρετικά.
Εκτέλεση : Από το προηγούμενο βράδυ βάζουμε τα φασόλια μας σε μπολ με νερό να μουλιάζουν.
Την άλλη μέρα τα ξεπλένουμε καλά και έπειτα τα βάζουμε σε μία κατσαρόλα με νερό και ζωμό λαχανικών να βράσουν για περίπου μία ώρα η μέχρι να μαλακώσουν. 
Παράλληλα σε ένα τηγάνι βάζουμε λίγο ελαιόλαδο να ζεσταθεί και έπειτα προσθέτουμε το κρεμμύδι που το έχουμε κόψει σε φέτες. Σοτάρουμε μέχρι να ξανθύνει και να μαλακώσει και έπειτα βάζουμε το σκόρδο κομμένο σε φέτες , μαϊντανό ψιλοκομμένο τα καρότα σε ροδέλες , ντομάτα ξεφλουδισμένοι και κομμένη σε κυβάκια , λιαστή ντομάτα κομμένη σε κομματάκια και στο τέλος σπανάκι πλυμένο και κομμένο μέχρι να πέσει.
Σουρώνουμε τους γίγαντες, κρατάμε λίγο από το ζουμί και τους βάζουμε σε ταψί. Ρίχνουμε την κόκκινη σάλτσα στα φασόλια με λίγο από ζωμό βρασμού και ανακατεύουμε ελαφρώς για να μοιραστούν τα υλικά. Τέλος βάζουμε αλάτι και πιπέρι.
Ψήνουμε σκεπασμένο για 30 λεπτά στους 180 βαθμούς συνολικά (σκεπασμένο 10’ και αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και αφήνουμε για 20’’ να γκρατιναριστεί και να μελώσει η σάλτσα).
Την σερβίρουμε με λίγο μπούκοβο από πάνω , φέτα , ρίγανη περιχυμένο με ελαιόλαδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου